Werken aan preciezere CO2 metingen van de toekomst

 

In Toulouse testten Martijn Smit (instrumentwetenschapper), Geert Keijzer (design ingenieur) Rob Wolfs (ingenieur elektronica) en Jens Johansen (ingenieur instrumentsoftware) of hun SPEXairborne ontwerp goed op de Falcon 20 past en of het instrument zich tijdens de vlucht netjes gedraagt zoals ontworpen. (Filmmontage: Luna Rose Smit).

Metingen van broeikasgas kunnen vele malen nauwkeuriger worden, als broeikasgassen en aerosolen in de atmosfeer gelijktijdig worden gemeten. Ontwikkelaars van ruimte-instrumenten in de EU werken daarom aan SCARBO, een set kleine satellieten die metingen van CO2, CH4 en aerosol kunnen combineren.

De aerosolmeter SPEX wordt bij SRON ontwikkeld door wetenschappers, ingenieurs en instrumentmakers. Om goed te testen wat zo’n meetcombinatie kan opleveren, maken ze SPEX eerst geschikt voor gecombineerde testmetingen op een Falcon 20-vliegtuig: SPEXairborne.

Wat vinden zij het mooiste aan hun werk?

Geert Keizer “Het mooiste vind ik dat ik de dingen die ik ontwerp ook werkelijkheid zie worden. Daarnaast heb ik fijne collega’s met wie ik een fascinatie deel voor wetenschap en techniek.”

Rob Wolfs: “Het leuke is dat je in dit soort projecten met alle disciplines in één team zit. Je engineert dus niet voor een anonieme opdrachtgever die een setje eisen bij je neerlegt. Je begrijpt echt waarom de eindgebruiker van het instrument wil dat jouw gedeelte aan bepaalde eisen voldoet. De lijnen naar de andere disciplines zijn kort, waardoor je sommige eisen soms eenvoudiger in een ander domein kunt oplossen.”

Inmiddels zijn CO2 en aerosol voor het eerst gelijktijdig gemeten.

Wat is SPEX?

SPEX is een spectropolarimeter-concept waarmee we licht kunnen bestuderen dat door een atmosfeer is gegaan. Aerosolen in de atmosfeer veranderen de polarisatie van licht, zodat wetenschappers uit de graad van polarisatie informatie kunnen halen over gemiddelde hoeveelheden, groottes, en vorm van aanwezige aerosol op die plek in de atmosfeer.

Wat heb je aan aerosolmetingen?

Aerosolen in een atmosfeer absorberen straling, of weerkaatsen die juist, afhankelijk van hun eigenschappen. Ze hebben zo een verkoelend of juist verwarmend effect op de planeet en beïnvloeden de nauwkeurigheid van metingen van broeikasgas. Broeikasgasmetingen kunnen daarom nauwkeuriger worden als gelijktijdig ook aerosol wordt gemeten.

Zie ook de SCARBO programmawebsite.