Werken als instrumentmaker in het ruimteonderzoek

Neem een kijkje in onze instrumentmakerij in Groningen. Jarno Panman is sinds 2002 fijnmechanisch instrumentmaker voor SRON. Zijn werk en dat van zijn collega’s bestaat uit het maken van hardware componenten.

Bijvoorbeeld voor (cryogene) testopstellingen voor experimenten waarmee we de grenzen van onze technologie opschuiven. En natuurlijk voor grensverleggende ruimte-instrumenten, van de demonstratie- en kwalificatiemodellen tot en met de definitieve vlucht- en reservemodellen.

In deze video laat Jarno zien hoe een component van een cryogeen venster voor een van de test-cryostaten tot stand komt, via verschillende ontwerp- en productiestappen.

Steeds nieuwe uitdagingen

“Wat ik geweldig aan mijn werk vind, is dat onze missies en experimenten steeds weer nieuwe mechanische puzzels opwerpen die we moeten oplossen. Het mooiste vind ik de technologische research, waarbij ik als instrumentmaker in een team met een wetenschapper en ontwerper oplossingen en resultaten zoek. Het ontwikkelen en ook echt maken van unieke prototypes met een hoge moeilijkheidsgraad.”

Zelf regelen

“Ik ben erg betrokken bij mijn werk, maar ik kan dat bij SRON ook prima combineren met mijn gezin met twee kleine kinderen. Je bent heel flexibel, zolang je zelf de verantwoordelijkheid kent. Je weet zelf wanneer het werk wat toelaat.”

Fijne sfeer

“Op de vestiging in Groningen is de schaal wat kleiner, waardoor alle verschillende vakgebieden elkaar dagelijks bij de koffie van 10 uur treffen. Dat geeft saamhorigheidsgevoel en een geweldige informele sfeer. Een fijne mix van verschillende inzichten die elkaar aanvullen. Werken bij ons is dus niet alleen interessant, maar ook gewoon hartstikke leuk”