‘Je blijft van begin tot lancering betrokken’

“De reden dat ik bij SRON kwam werken, is dat ik een baan zocht waarbij ik van begin tot eind betrokken kan blijven bij wat ik ontwerp. Ik zat daarvoor in de chipsfabricage en mijn werk toen betrof altijd een klein onderdeel, slechts een kleinere fase in het maken van iets groters.”

“Als we bij SRON aan een instrument werken, verdwijnt je werk niet via een doorgeefluik uit beeld. Het gaat binnen het eigen team naar een volgende expertise, maar blijft het binnenshuis van de tekentafel tot en met de lancering. Zelfs tot en met de interpretatie van de data door collega’s uit de wetenschappelijke programma’s aan toe. Je ziet dus ook wat wetenschappers met het instrument doen.”

Lange weg tot lancering

In ons vak is de weg van de tekentafel naar een lancering lang. Het instrument X-IFU, dat we met partners ontwerpen voor röntgentelescoop Athena van ESA wordt rond 2031 gelanceerd. Maar de eerste plannen dateerden van 1996 en ik werkte in 2000 al aan testopstellingen.

Ik werkte in 2006 ook aan de kalibratie van diplexers voor de ver-infrarood-moleculenmeter HIFI van SRON, die zijn metingen deed vanaf de telescoop Herschel sinds 2009. Om de lancering mee te maken en nu te kunnen zien wat ons werk heeft opgeleverd is gewoon uniek.”

Henk van Weers, Mechanical Design Engineer

Luister het BNR Interview met Henk over de camera X-IFU voor röntgentelescoop ATHENA

Video’s over enkele van de projecten waar Henk aan werkt(e):

De camera X-IFU, die op röntgentelescoop ATHENA komt.

Hoe Herschel de geheimen van sterformatie ontrafelde (ESA artikel en video)

Herschel onthult het spoor van water in de kosmos (ESA artikel en video)

Herschels ontdekkingen over evolutie van sterrenstelsels (ESA artikel en video)