‘Inzicht in de wereld om mij heen dankzij licht’

“Dat spectra, die opgevangen worden door een satelliet dieper inzicht kunnen geven in de werkelijkheid dan we met het oog kunnen zien. Dát is toch fascinerend? Ik blijf dat nog steeds ongelooflijk spannend vinden.”

Jochen Landgraf is senior scientist bij SRON en lead scientist van het TANGO-Carbon instrument dat CO2 en CH4 vanuit de ruimte meet.

“Ik begon als theoretisch deeltjesfysicus. Maar ik heb gemerkt dat het combineren van een theoretische beschrijving met mijn persoonlijke visuele beleving mijn fascinatie voor natuurkunde veel verder aanwakkert. Daarnaast zijn lichtverschijnselen in de atmosfeer ook ontzettend mooi om naar te kijken.”

De weerkaatsing van licht door wolken alleen al: je ziet met je eigen ogen wat wolken doen met licht. Daarbij vertelt het licht iets over microscopische eigenschappen van de wolken. Mij drijft het ontzettend, dat je je eigen visuele waarneming  kunt modelleren en daarmee een dieper inzicht in kunt krijgen in een onderwerp.

Data delen

Ik ben wetenschapper. Wetenschap die niet gedeeld is, is zonde van je tijd. Inzichten die we met onze satellieten verkrijgen wil ik zo breed mogelijk delen. Zoals ik al eens in een blog voor wetenschap.nu schreef, is het een bijzondere mijlpaal wanneer de metingen uit een satellietinstrument vrij beschikbaar komen voor iedereen.

Uiteindelijk garandeert transparante en open wetenschap de betrouwbaarheid van ons werk, zoals we het inmiddels jaren in Nederland met het verwerken van TROPOMI-gegevens aantonen. Het is erg leuk om te zien dat ook buiten Europa veel wetenschappers TROPOMI-data gebruiken.

Broeikasgas bij jou in de straat

De komende jaren mag ik als ‘lead scientist’ aan TANGO werken. Met het TANGO satelliet-duo kunnen we verder inzoomen op luchtvervuiling, tot zelfs 300 bij 300 meter, en zo zelfs de emissies van energiecentrales zien. Deze data en ons algoritme zullen toegankelijk zijn voor iedereen. We kunnen de broeikasgasmeting dan nog dichter naar de mensen toe brengen. Klimaatverandering is een grote uitdaging van onze maatschappij. Het aanpakken van de mondiale opwarming begint bij je zelf”

Jochen Landgraf is senior scientist bij SRON Netherlands Institute for Space Research. Jochen gaat binnen de TANGO-missie als ‘lead scientist’ zorgen dat de metingen van TANGO voor de koolstofdioxide en methaan correct zijn, en dat de data bruikbaar zijn voor wetenschappers op de hele wereld. Kijk de video om te zien wat de TANGO-missie inhoudt.